U Dječjem vrtiću “Zlatna ribica” 02. Svibnja 2023.g. održana je edukacija roditelja , odgojitelja i kuhara o važnosti konzumiranja ribe za rast, razvoj, zdravlje, prevenciju različitih bolesti i olakšavanje zdravstvenih tegoba. Predavanje je održala Dr.sc.Gordana Kenđel Jovanović, dipl.ing.nutr. Naglasila je brojne zdravstvene dobrobiti konzumacije ribe na naš organizam : da djeluje antioksidativno, protuupalno, neuroprotektivno, kardioprotektivno i hepatoprotektivno. Riba sadrži visoki udio bjelančevina (esencijalne aminokiseline) i masti (omega-3 masne kiseline), vrijedan je izvor vitamina (D,A,E,B vitamini) i minerala (kalcij, fosfor, željezo, cink, jod, magnezij, kalij). Saznali smo da redovita konzumacija ribe podržava pravilan rast i razvoj djece, a kod odraslih može smanjiti rizik od srčano-žilnih bolesti, moždanog udara, depresije i mnogih kroničnih degenerativnih bolesti kao i slabljenja kognitivnih sposobnosti koje se povezuju sa starošću.
Od rujna 2020.g.počinjemo primjenjivati novi jelovnik koji je izradila nutricionistica iz NZZJZ u suradnji sa našim kuharima i zdravstvenom voditeljicom. Novim jelovnikom riblji ručak uveden je dva puta tjedno kako bi se djecu što više navikavalo na konzumiranje ove visoko vrijedne namirnice. Odgojitelji imaju važnu ulogu jer oni na kreativan način, kroz razgovor, istraživanje , likovne i slične aktivnosti približavaju djeci prihvatljivost ribe u njihovoj prehrani.
Nastala je ideja za korisnim poklonom za roditelje te smo izradili ekološke i edukativne vrećice. Ribu smo prikazali kao super ribu- super hranu koja pomaže u održavanju mentalnog zdravlja ; kalcij i vitamin D neophodni su za rast i razvoj kosti i mišića ; pomaže u održavanju zdrave i blistave kože i kose ; pomaže u borbi protiv upalnih bolesti ; omega-3 masne kiseline čuvaju zdravlje srca i krvnih žila. Ideju smo preuzeli od “Ribe Hrvatske” te smo zahvalni Hrvatskoj gospodarskoj komori na dozvoli za preuzimanje njihovog loga.
Uloga hrane kod djece je da osigura energiju i hranjive tvari za rast i razvoj, a upravo u predškolsko doba to je najpotrebnije. Prehrana djeteta treba se sastojati od tri glavna obroka (doručak, ručak, večera) i dva manja međuobroka.
Temelj prehrambene piramide za djecu predškolske dobi su žitarice (kruh, riža, tjestenina…). One su bogate složenim ugljikohidratima koji su glavni izvor energije, sadrže obilje vitamina skupine B, minerale i biljna vlakna koja povoljno utječu na probavu. Ova skupina namirnica treba biti zastupljena u svakom obroku.
Na drugom mjestu nalazi se povrće i voće. Preporuka je da se povrće uzima tri puta, a voće dva puta dnevno. Ova grupa namirnica bogata je vitaminima i mineralima. Ukoliko dijete ne voli svježe voće ili povrće može mu se ponuditi svježi sok, frape ili smoothie.
Mlijeko ili mliječni proizvodi vrlo su važni za djecu ove dobi. Oni su bogat izvor bjelančevina i glavni izvor kalcija, koji je neophodan za rast i razvoj kostiju. Preporučuju se konzumirati svakodnevno.
Meso, riba i jaja namirnice su bogate bjelančevinama i željezom. Radije odabiremo bijelo meso i plavu ribu.
Na vrhu prehrambene piramide nalaze se masnoće i šećeri, koje treba konzumirati u što manjim količinama.