Zdravlje

Dječji vrtić "Zlatna ribica", Kostrena

Certifikat za vrtić koji promiče oralno zdravlje

 

U Dječjem vrtiću „Zlatna ribica“ , nakon popuštanja epidemioloških mjera krenulo se sa četkanjem i pranjem zuba.

U rujnu na roditeljskom sastanku prezentirao  se Projekt o prevenciji oralnog zdravlja, koji smo započeli 2014. g. u suradnji sa NZZJZ PGŽ. Roditeljima su uručeni obrasci oralnog statusa te su isti prikupljeni  na početku nove pedagoške godine i poslani u NZZJZ PGŽ Rijeka.

Djeca se educiraju kako pravilno prati zube. Za demonstraciju koristimo veliku maketu zubi i veliku četku za zube. Čitaju im se slikovnice „Gric i grec“, “Moji zdravi zubi“ i „Priča o klimavom zubu“. Prikazuju im se crtani edukativni filmovi.

Obilježili smo Europski dan oralnog zdravlja izradom plakata koji su izloženi u NZZJZ na Mlaci.    

Osobito pazimo na higijenu pribora. Čašice sa priborom stoje na policama i pazimo da se susjedne četkice ne dotiču. Roditelji imaju naviku svaki petak odnositi četkicu i čašicu kući na pranje. Zamjena četkica vrši se otprilike svaka 2 mjeseca (ili po potrebi,kad se primijeti da su istrošene).

Razgovaramo sa djecom o hrani koja utječe na zdravlje zubi. Djeca već znaju da su za zube štetni slatkiši i šećeri u svim oblicima. U skladu s tim vodimo računa o pravilnoj prehrani i smanjujemo količinu šećera u napitcima i hrani.

Iznimna nam je čast što je naš vrtić 12.09.2015.g. dobio Certifikat za vrtić koji promiče oralno zdravlje, te je svake iduće pedagoške godine obnovljen Certifikat za promicanje oralnog zdravlja u vrtiću provođenjem promotivnih i preventivnih aktivnosti u sklopu programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ : Zdravi zubi – sretan dječji osmjeh“.

Mjerenje težine i visine - Antropometrijsko mjerenje

Mjerenje težine i visine u vrtiću se provodi  u svrhu procjene prehrambenog stanja i rasta djece, a sa ciljem pravovremenog djelovanja u slučaju znatnijeg odstupanja od standardnih vrijednosti.

Antropometrijska mjerenja vrlo su korisne i neophodne metode za ocjenjivanje stanja uhranjenosti organizma. Njihove vrijednosti u uskoj su povezanosti s načinom prehrane, kako u vrijeme rasta tako i u kasnijoj dobi jer sve promjene u načinu prehrane najčešće se i najbrže odražavaju na antropometrijskim vrijednostima.

Služimo se međunarodno priznatim vrijednostima težine i visine određene prema dobi i spolu izražene u percentilima. Visina i težina poželjno uhranjene djece obično se kreće između 25. i 75. percentila, a djecu čije su vrijednosti visine i/ili težine ispod 5. i iznad 95. percentila potrebno je dodatno pratiti i savjetovati se sa nadležnim liječnikom.

Mjerenjem u vrtiću obuhvaćena su sva djeca.

Antropometrijsko mjerenje provodi se dva puta godišnje, u listopadu i travnju. Zbog zaštite podataka djece, liste se ne smiju stavljati na svima vidljivo mjesto. Ukoliko želite znati visinu i težinu svoga djeteta  obratite se zdravstvenoj voditeljici.

 

bubbles