Tjedan zdravlja u vrtiću u skupini Pingvini

3-7.04.2023.

DOB DJECE:  aktivnosti namijenjene djeci vrtićke dobi

OPIS AKTIVNOSTI:              

  • I ove godine u našoj skupini obilježili smo Tjedan zdravlja s naglaskom na zdravu prehranu u periodu od 3. do 7. travnja 2023.
  • Ponedjeljak: “Organiziramo ponedjeljak uz žitarice za zdrav početak tjedna“. Djeca se okupljaju na strunjači gdje smo najavili čime ćemo se baviti tijekom tjedna. Danas su važnu ulogu imale žitarice. Djeca listaju knjige, enciklopedije, časopise, slikovnice, letke i dr. te putem razgovora spoznajemo sve o vrstama žitarica, njihovoj važnosti za naše zdravlje i gdje se one sve koriste. Zatim djeca iz raznih časopisa i letaka izrezuju žitarice te pomoću ljepila i izrađuju plakat. (Slika 1)
  • Utorak: „Utorkom varivom se počasti kako bi ti povrće snagu moglo dati“. Svako dijete imalo je zadatak donijeti jednu vrstu povrća. Okupljamo se u „jutarnjem čarobnom krugu“ gdje djeca predstavljaju ono što su donijela, opisuju te imenuju povrće. Zatim odlaze obući pregaču te oprati povrće. Kada je povrće oprano, za stolom uz pomoć nožića i daske režu povrće na manje dijelove. Sve sastojke stavljamo u blender i izrađujemo povratni smoothie. Smoothie crvene boje u koji smo stavili ciklu, mrkvu, nazivaju „ Ljubav“, a zeleni kojeg čine blitva, špinat, celer, peršin nazivaju  „Djetelina sa četiri lista“. Sva djeca uživaju u kušanju svojih povrtnih smothia.(slika 2)
  • Srijeda:“ U srijedu će nam sir i mlijeko pomoći da imamo jake zube i zdrave kosti“. Danas su glavni sir i mliječni proizvodi. Sa djecom razgovaramo o važnosti mliječnih proizvoda za naš rast i razvoj. Djeci se ponudila raznolika jela i pića na bazi sira i mlijeka te djeca sama smišljaju koja bi sve jela mogla raditi od mliječnih proizvoda. Time ih se  potiče i na govorno stvaralaštvo i imitativnu igru. Djeca putem likovne aktivnosti flomasterima crtaju sir i mliječne proizvode. Putem pjesmice „Zdravo piće, mlijeko to je“ i stiha „Mišić u siru“ djeca uče o važnosti konzumiranja sira i mliječnih proizvoda tijekom dana. (Slika 3)
  • Četvrtak: „U četvrtak čuvamo zdravlje voćem da nam tijelo dobije vitamina napretka“. Danas je voće glavni junak. Djeca su razvrstavala fotografije voća i povrća, imenovala ih i slagala u određene skupine. Zatim su igrala Memory „Voće“. Najzanimljivije im je bilo izrada „Voćne salate“. Svako dijete s nožem na podlošku rezalo je voće od kojeg će mu biti voćna salata. Recept koji su djeca sama smislila: voće po želji i sok ocijeđene naranče. Svi su rado pojeli svoju „Voćnu salatu“, a tražilo se i repete. (slika 4)
  • Petak: „Svjetski dan zdravlja i u petak ne zaboravljamo bjelančevine za dobru formu i snagu“. Danas smo obilježili Svjetski dan zdravlja i dan od bjelančevina. Razgovarali smo s djecom gdje se sve mogu pronaći bjelančevine u hrani te smo promatrali Dječje Kuharice s receptima. Djeca se uključuju u imitativnu igru „Od farme do restorana“ gdje su dječaci bili lovci ili ribari, a djevojčice su radile u restoranu gdje su posluživali zdravu hranu. Igra se nastavlja i na vanjskom prostoru gdje djeca igraju natjecateljske igre kako bi pokazala koliko si zdrava i jaka.(slika 5)

Aktivnost osmislili:

Odgajateljice Andreja Gović i Ana Maria Sarjanović

Dječji vrtić „Zlatna ribica“ Kostrena

Odgojno-obrazovna skupina: „Pingvini“, djeca u dobi od 4 do 6 godina

Podijelite objavu ...

golden-fish-footer

Prijavite se na newsletter

Primite sve bitne informacije na vaš email.

Istražite još ...

Aktivnosti

Rujan u skupini Pingvini

Ove pedagoške godine našoj skupini pridružili su se novi prijatelji, djevojčica Buga i dječaci Matija i Vid te nas je sad 23. Rujan je mjesec