Tjedan zdravlja u Pingvinima

U našoj skupini nakon blagdanskog opuštanja, nizom aktivnosti obilježili smo “Tjedan zdravlja u vrtiću”. Svaki dan u tjednu imao je svoju temu i naglasak na važnosti jednog područja u dječjem životu.
Započinjemo utorak, 6.4. s temom “Uskočimo u utorak”, a naglasak je na važnosti tjelesne aktivnosti i pokretnih igara. „Pingvini“ su obilježili ovaj dan vježbanjem u dvorani i boravkom na dvorištu gdje se igrama i aktivnostima potiču osnovni oblici kretanja i svladavanje prepreka.


Nastavili smo s aktivnostima u srijedu, 7.4. koja se zvala “Super zdrava srijeda”. Ujedno se na ovaj dan obilježava Svjetski dan zdravlja. Naglasak je bio na važnosti spoznaje da smo svi različiti i da je za zdravlje važna pravilna prehrana. Djeci se u vrtiću pripremaju obroci koje propisuju nutricionisti stoga je svaki vrtićki obrok zdrav. „Pingvini“ se potiču na samostalno uzimanje pribora za jelo, dolazak po jelo do kolica za serviranje, biranje voća, odlaganje prljavog suđa. Djeca samostalno konzumiraju obroke pri čemu koriste pribor za jelo te potičemo ustrajnost u dovršavanju jela. Na primjeru da djeca imaju mogućnost izbora biranju raznog vrsta voća, količini hrane, namaza na kruhu i sl. , nastojali smo djeci ukazati da volimo različita jela i da smo različitog apetita.

Četvrtak, 8.4. bio je rezerviran za promicanje važnosti vode pa su se aktivnosti provodile pod nazivom „Čuvajmo čistu vodu u četvrtak”. Naglasak je bio na važnosti čiste vode koja je neophodna za očuvanje zdravlja. Tako djeca imaju svoje „znakovne podmetače“ na koje odlažu šalice i u svakom trenutku dostupna im je voda za piti. Posebice u vrijeme trenutne epidemije, posebnu važnost pridajemo čestom i pravilnom pranju ruku. „Pingvini“ rado peru ruke uz njima omiljene stihove:
„ Sapunčiću“ i „Mi smo mali maleni“.


Ovaj važan tjedan zdravlja završili smo u petak, 9.4. pod naslovom “Probdijmo pospani petak”. Naglasak smo stavili na važnost odmora i sna. Djeci rane i predškolske dobi za pravilan rast i razvoj potrebno je 12 sati sna na dan. U našoj skupini nakon aktivnog „radnog jutra“ i pojedenog ručka, djeca se spremaju za popodnevni odmor. Uz priču za laku noć i instrumentalnu glazbu za lake snove djeca brzo tonu u san. Popodnevni odmor traje od 13 do 15 sati, ali se nastoji uvažiti individualna potreba za snom svakog djeteta.

Podijelite objavu ...

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
golden-fish-footer

Prijavite se na newsletter

Primite sve bitne informacije na vaš email.

Istražite još ...

Aktivnosti

Listopad u Sovicama

Listopad je mjesec bogat raznim događanjima pa smo tako i mi u Sovicama uživali u istima.Ove godine Dječji tjedan (4.10-10.10.) obilježili smo raznim aktivnostima. Ovogodišnja

Aktivnosti

Školjkice – listopad

Tijekom mjeseca listopada u našoj skupini odvijale su se aktivnosti vezane za jesen i jesenske plodove. Pjevale su se pjesmice, brojalice, čitale slikovnice, likovno smo