Pravilna prehrana preduvjet je zdravlja djeteta. Kako je dječji rast i napredak intenzivan vrlo je bitno osigurati im dovoljno energije i nutrijenata kako bi se zadovoljile sve potrebe.
U dobi od prve do treće godine dijete s pretežno mliječne prehrane prelazi na nemliječnu iako mlijeko i dalje ostaje važan sastojak u dječjoj prehrani. Jelovnik djeteta treba biti raznovrsan, vodeći se piramidom zdrave prehrane. Djeca bi trebala imati tri glavna obroka i dva međuobroka. Preporuka je u prehranu uvrstiti cjelovite žitarice i proizvode od žitarica, obilje svježeg voća i povrća te ribu i meso kao izvor bjelančevina. Prednost dati fermentiranim mliječnim proizvodima kao što su jogurt, kefir, acidofil, svježi sir i slično. Preporuka je da slatkiši i brza prerađena hrana zauzimaju najmanji postotak prehrane.
Vodeći se preporukama WHO-a u suradnji s NZZJZ sastavljaju se sezonski jelovnici za vrtić, a sadrže izbalansirane obroke tijekom boravka djece.
U skupini Ribice tijekom listopada različitim smo aktivnostima obilježili 2021.godinu kao Međunarodnu godinu voća i povrća s ciljem povećanja svijesti o nutritivnoj i zdravstvenoj dobrobiti voća i povrća te njihovom doprinosu uravnoteženoj i zdravijoj prehrani i životnom stilu.
U okviru Dječjeg tjedna istraživali smo i promatrali jesenske plodove svim osjetilima. Promatrali smo, kušali, opipavali, mirisali jabuke, kruške, šljive, bundeve, mrkve, kukuruze, mandarine, nar, kestenje…
Igrali smo igre, plesali i pjevali prigodne stihove, slikali i otiskivali plodove. Saznali smo kako se rade muffini od jabuke, što nam je potrebno za juhu, a što za kompot, koji su sastojci zdravog napitka od voća i povrća. Isprobali smo zdrave grickalice kao što su čips od jabuke, čips od banane, grožđice, suhe marelice i slično te kuhali juhu od bundeve uz suradnju s našim vrijednim kuharima.
Vaše odgajateljice Andrea, Lara, Iva i Nataša