PROJEKT „ŠUMSKE ŽIVOTINJE“ U ŠKOLJKICAMA

Projekt šumske životinje u našoj skupini krenuo je od manje grupe djece koja su bila izrazito fascinirana pojedinim životinjama poput vuka, divlje svinje, medvjeda.

Koristeći fotografije, dječje enciklopedije i slikovnice te dokumentarne kratke filmove upoznali smo šumske životinje našeg kraja: medvjeda, risa, vepra, lisicu, vjevericu, zeca, ježa, jelena, srnu, kunu, puha, sovu. Promatrali smo i opisivali njihov izgled (boja, krzno, tragovi), saznali njihove karakteristike (način života, ishrana, mladunčad) i odnos s ljudima. Zajedno smo izradili i maketu šume koja nam je služila za svakodnevnu simboličnu igru gumenim životinjama. U različite ponuđene aktivnosti aktivno su se uključivala sva djeca.

Tema šumske životinje bila nam je velika motivacija i za razne oblike likovnog izražavanja (bojanje, slikanje, oblikovanje) te za izrađivanje stolnih i manipulativnih igara poput slagalica, pokrivaljki, spajalica. Umjetnički sadržaji pobuđivali su kod djece još veći interes za životinje pa smo tako upoznali pjesmu „Vučja želja“ , slikovnice „Vuk koji je ovladao osjećajima“, „Vuk koji se bojao vlastite sjene“, „Ježeva kućica“, „Zeko i potočić“, „Zlatokosa i tri medvjeda“, a usvojili smo i stihove „Zeko“, „Vjeverica“ i „Medo“.

Kroz različite tjelesne aktivnosti i elementarne igre imitirali smo životinje, oponašajući pri tom i njihovo glasanje, a dramatizacijom malim štapnim lutkama poticali govorno izražavanje i prepričavanje. Zagonetke o životinjama bile su djeci posebni izazov koje su uz malu pomoć (poticajna pitanja) uspješno savladala.

Istražujući šumske životinje djeca su pokazala interes za kukce te nadalje upoznajemo leptire, bubamare, skakavce, mrave, pčele i druge insekte.

Podijelite objavu ...

golden-fish-footer

Prijavite se na newsletter

Primite sve bitne informacije na vaš email.

Istražite još ...

Aktivnosti

Ambulanta u Školjkicama

Prateći interese djece primjetili smo da ih zaokuplja simbolična igra-liječenje lutkica. Kako bi zadovoljili njihove potrebe za tom vrstom igre oformili smo “kutić doktora”. Zajedno

Novosti

STARA SUŠICA I PLATAK

 U četvrtak, 9. svibnja 2024. g. skupine Ježići, Pingvini i Zečići bile su na završnom izletu. Posjetili smo Centar velike zvijeri u Staroj Sušici, a