Projekt promocije mentalnog zdravlja – PROMEHS

Dječji vrtić „Zlatna ribica“ jedan je od 15 vrtića Primorsko goranske županije koji se uključio u projekt promocije mentalnog zdravlja – PROMEHS (Promoting Mental Health at Schools).

Projekt je sufinanciran od strane Erasmus+ programa, provodi se u sedam država (Italija, Hrvatska, Grčka, Latvija, Portugal, Rumunjska i Malta), od kojih je Italija voditelj projekta. U Hrvatskoj projekt vodi izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci, u suradnji sa školskim odjelima Grada Rijeke i PGŽ.

Osnovni cilj ovog projekta je razvoj, provedba i evaluacija Kurikula za mentalno zdravlje djece i mladih u dječjim vrtićima, osnovnim, te srednjim školama, kako bi se značajno povećala razina dobrobiti djece i mladih, te odgojitelja/učitelja. Očekuje se da će djeca koja budu sudjelovala u aktivnostima osnažiti svoje socijalno-emocionalne kompetencije, psihološku otpornost te time smanjiti mogućnost pojave različitih rizičnih ponašanja. Istovremeno, kod odgojitelja se utječe na povećanje zadovoljstva poslom, poboljšanju odnosa s djecom kao i reduciranju stresa i sagorijevanja na poslu.

Projekt će se u našem vrtiću provoditi od siječnja do svibnja 2021.g. u dvije skupine, „Sovicama“ i „Leptirićima“. Projekt je započeo edukacijom odgojitelja te su Ana Babić Šikić i Tina Jagičić sudjelovale u dvodnevnom stručnom usavršavanju. Osim što će se aktivnosti provoditi u vrtiću prema tjednim planovima rada, planirana je i suradnja s roditeljima.Uloga roditelja je praćenje aktivnosti koje se provedu u vrtiću na način da u istom tjednu razgovaraju sa svojim djetetom o tim aktivnostima, a pomoću priručnika nastave s istom ili sličnom aktivnošću kod kuće. Ovo je ujedno i način kvalitetne interakcije s djetetom što će samo nadopuniti uobičajeno vrijeme koje roditelji provode kod kuće zajedno sa svojim djetetom.

Ovim projektom nastojat ćemo pomoći djeci da se lakše nose s novim izazovima, emocijama i frustracijama u današnjem suvremenom životu i odgoju, te da u budućnosti postanu kompetentni članovi našeg društva.

Podijelite objavu ...

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
golden-fish-footer

Prijavite se na newsletter

Primite sve bitne informacije na vaš email.

Istražite još ...