Rožice 2021./2022.

Dječji vrtić Zlatna ribica, Kostrena

Vjesnici proljeća u Rožicama

Uz pomoć zvončara i „ Špažićara“ otjerali smo zimu i pozvali proljeće. Djeca svakodnevno pričaju kako im u vrtu rastu visibabe, ljubičice i sunovrati.Na našoj…

Rožice – maškare u vrtiću

MAŠKARE, MAŠKARE,MAŠKARE… Nakon božićnog slavlja došao je period maškara. Doba poklada kako se još govori, doba je obilja, kako u jelu, tako i u ponašanju.…

Drage „Rožice“!

Tijekom godine puno smo se igrali, istraživali, crtali, slikali, pjevali, plesali, igrali se na dvorištu, u pješčaniku, bavili se sportom, maškarali, slavili rođendane, bili smo na izletu, šetnjama, kazalištu i kinu.

Putem nekoliko sličica želimo vam obnoviti sjećanja na divne dane provedene zajedno obzirom da nam svi neizmjerno nedostajete.

Aktivnosti za kod kuće

Dok ste kod kuće, željele bi da se naše „Rožice“ prisjete i svojim roditeljima pokažu koliko su uspješni u slijedećim likovnim aktivnostima. Jer iako smo mali možemo i znamo puno, samo nam pružite priliku i uživajmo zajedno u predloženim aktivnostima.

Domaći plastelin

Dragi roditelji pročitajte recept i slobodno dozvolite da se i vaša djeca pridruže i pomognu vam u svim fazama izrade i igre sa domaćim plastelinom.

RECEPT 1.

2 šalice brašna
1 šalica soli
vode po potrebi

Zamijesiti u jednoj posudi tijesto po receptu, konzistencija tijesta poput tijesta za kruh. Kad je formirano, maštu na volju i možete modelirati pužiće, zmijice, kružiće, loptice, cvijetiće, roščiće, sunce, oblak i dr.

RECEPT 2.

2 šalice brašna
1 šalica soli
1 žličica limunske kiseline
1 žlica ulja
1/2 do 2 šalice vode

Za izradu ovog plastelina treba vam štednjak, posuda i žlica. Sve sastojke pomiješati postepeno u vodi i kuhati na laganoj vatri cca 3 min. ( djeca mogu samo promatrati ovaj postupak). Kako bi tijesto bilo zanimljivije možete mu dodati i jestive boje za kolače. Tijesto je spremno za modeliranje kad se rashladi i tako izmijesi.

TIJESTO MOŽETE KORISTITI VIŠE DANA AKO GA SPREMITE U VRĆICE ZA ZAMRZAVANJE ILI PAPIR ZA PEČENJE TE STAVITE NEGJE PRI RUCI DJECI

Dekupaž tehnika ukrašavanja

Kod kuće sigurno imate neku staru stolicu, stolić, policu, komad namještaja ili čak običnu kutiju od cipela ili igračaka koju ovom prilikom možete pretvoriti u unikatno umjetničko djelo. Slobodno se oslonite na djecu jer oni to već znaju, samo im dajte točne upute i uz njihov trud kreativnost sigurno neće izostati.

MATERIJAL:
– 1 pakovanje drvofix ljepila
– salvete
– škare
– kist

POSTUPAK:

U čašici od jogurta izmiješajte ljepilo sa vodom, ne previše rijetko, zatim izrežite aplikacije salveta ili odvojite listove salveta. Na željenu površinu prvo kistom nanesite ljepilo pa aplikacije po želji (sve će izgledati bijelo i packavo). Sve zatim premažite ljepilom i ukoliko želite posebne efekte, a imate pri ruci šljokice možete ukrasiti u ovoj fazi prije sušenja. Ne brinite kako izgleda, morate pričekati da se osuši te će se tek tada vidjeti kako je ukrašen predmet. Ukoliko vam se vaše djelo jako sviđa te bi ga zaštitili, možete ga premazati prozirnim lakom ili pošpricati lakom u spreju (ali samo odrasli, a svi oprati ruke vodom i sapunom).

Uživate u ovoj igri!

„Farbanje“ zidova

Možda ovih dana razmišljate ili ste u fazi „farbanja“ i osvježavanja zidova u kući. Bez brige, u tom poslu imate velike pomagače i vrijedne male ručice. Treba vam boja, kist ili valjak za sebe i dijete. Djeci je potrebno dati uputu i/ili označiti dio zida za koji će biti zaduženi. Ovo je prvi dio igre, a kad se malo zasite, slijedi drugi dio – tko će bolje očistiti tragove farbanja?

Nakon ove aktivnosti djeca će biti zasigurno zadovoljna i još dugo će prepričavati svoje doživljaje i ponosno pokazivati svoje djelo. Ova aktivnost djeci otvara svijet odraslih, jača samopouzdanje i izvrsna je motorička aktivnost. Vjerujte, djeca su vrlo predana u ovakvim zadacima, a možda u buduće nećete trebati pomoć profesionalnog „pitura“.

Uživajte u predloženim idejama i pošaljite nam fotografije na mail bruna.rubinic@zlatnaribica.hr.

Puno Vas pozdravljaju Vaše odgajateljice

Katarina i Sandra