leptirići 2020./2021.

Dječji vrtić Zlatna ribica, Kostrena

Posljednje objave

Leptirići u proljeće

I u Leptiriće je stiglo proljeće, a dočekali smo ga nestrpljivo, znatiželjno i vrijedno. Sunčane dane iskoristili smo za šetnju obližnjom okolicom u kojoj smo…

Dragi naši "Leptirići" i roditelji,

lijepo vas pozdravljamo i znajte da mislimo na vas!

Budući da se ne družimo u vrtiću ovim putem vas pozivamo da se uključite u naše planirane igre i aktivnosti koje možete kući provesti, odigrati i naravno nešto naučiti.

Kroz proteklu pedagošku godinu bili smo vrlo zaigrani, znatiželjni i vrijedni. Uključili smo se u sportski program te bili vrlo motivirani i izvrsni sportaši. Proveli smo kratki projekt o karakterističnim voćkama našeg kraja (drenjula-drijen i škorica-amula) te kuhali pekmez tih finih plodova.

Prisjetimo se i aktivnosti vezane za projekt »Afrika« ( u suradnji s Unicef-om) kojima smo proširili naše spoznaje o ljudima, kulturi, načinu života ljudi s Afričkog kontinenta. Uspoređujući naša prava i potrebe s djecom s Madagaskara, razvili smo veliku dozu empatije, humanosti i tolerancije.

Sudjelovanje na Dječjoj povorci s maskom „Astronaut“ pobudilo je zanimanje za istraživanje različitih nebeskih tijela, letjelica i zadataka astronauta.

Bilo je tu još mnogo tema, situacija, igara, pjesmica, igrokaza kojima smo se bavili na inicijativu djece, jer Leptirići su uvijek zainteresirani za igru i istraživanje.

Kroz fotografije podsjetimo se nekih naših zajedničkih aktivnosti, šetnji i izleta koje će svima ostati lijepa uspomena na zabavne vrtićke dane.

Zbog epidemije nažalost ostali smo kući… Leptiriće školarce pozvati ćemo na oproštajno druženje prije nego zakorače na novu stepenicu svoga obrazovanja, a ostale Leptiriće čekamo na jesen da nam slobodno i veselo dolete!

Ostanite nam svi zdravi, veseli i zaigrani, uživajte i vidimo se uskoro!

Odgajateljice Dragana i Ana

Aktivnosti za kod kuće

"Mala škola za veliku školu" od kuće

Grafomotorika je sposobnost držanja olovke i pisanja, a uvjet za razvoj te vještine podrazumijeva i razvoj fine motorike šake, vizualnu percepciju, koordinaciju oko-ruka te glasovnu sintezu i analizu. Tijekom svog razvoja dijete kroz različite aktivnosti usavršava sve te složene sposobnosti. U godini pred polazak u školu djetetu nudimo radne listove s različitim edukativnim zadacima koji ga pripremaju za nastavne predmete te razvijaju djetetovu kogniciju, maštu i stvaralaštvo. Leptirići “školarci” uključeni u program predškole bili su iznimno uzbuđeni, motivirani i ponosni na svoje materijale (radne listove, pernice), ali i svoje kompetencije. Prije početka rada “vježbenica,” za poticanje koncentracije i pamćenja provodili smo kratke tjelesne aktivnosti i vježbe na terasi ili dvorištu. Prema priručniku »150 igara prstićima za razvoj fine motorike i govora« (Osmanova, G.) za zagrijavanje šake izvodili smo kratke vježbe prstićima u koje su se rado uključivala sva djeca. Vježbe možete pronaći na linku (https://igramseiucim.com/index.php/96-igram-se-i-ucim/138-vjezbe-prsticima) te ih izvoditi zajedno s djecom. Ovim putem pozivamo sve Leptiriće da uz pomoć roditelja nastave rješavati različite izazove na temu: emocije, slova, brojevi. Radne zadatke djeca samostalno rješavaju uz prethodno objašnjenje zadatka. Ukoliko naiđete na neki problem ili nedoumicu, slobodno nam se obratite, a možete nam poslati i vaše fotografije. Iako nismo u vrtiću nadamo se da će Leptirići i kući biti aktivni i vrijedni “školarci”.

Odgajateljice Dragana i Ana

Projekt "Naša Kostrena"

Početkom ožujka započeli smo s aktivnostima vezanim za naš kraj, naše mjesto. Putem fotografija, kratkih šetnji i razgovora pokušale smo senzibilizirati djecu za ljepotu i zanimljivosti našeg mjesta Kostrene. Djeca su opisivala svoje doživljaje sa naših šetnica, lučica i plaža; nabrajala njima zanimljive objekte i mjesta (sportska dvorana, brodogradilište, nogometno igralište, rafinerija, knjižnica), proširila znanja o Kostrenskom podmorju, špiljama i arheološkim nalazištima Sopalj i Solin te Eko parku Rasadnik (Mirisni vrt) u kojem se uzgaja mediteransko i aromatično bilje.

U ovo vrijeme kada smo kući, prošetajte dijelom Kostrene, istražite mjesto gdje niste bili, budite znatiželjni turisti i saznajte neke zanimljivosti. Sakupljajte prirodne materijale (kamenčići, grančice, listovi, školjke, pužići, češere..) od kojih možete izraditi neki ukras, sliku; u šetnju možete uzeti likovni materijal i slikati mjesto koje vam se svidi.. Zajedno s ostalim članovima obitelji možete osmisliti nagradni kviz „Koliko poznajem našu Kostrenu?“. Kroz igru, zabavu i vlastitu aktivnost dijete najbrže razvija svoje spoznajne sposobnosti.

Uživajte u prirodi… istražujte svim osjetilima te nam šaljite svoje fotografije za objavu na mail bruna.rubinic@zlatnaribica.hr!