Jesenske aktivnosti

Listopad je, prepun boja i okusa, zavirio i u našu sobu. Krijesnice su se već dobro upoznale, nastala su nova prijateljstva, a imamo već i prve simpatije i parove.

Djeca iz ove dobno šarolike grupice zasukala su rukave i prionula na posao. Kako su nam sa promjenom godišnjeg doba došle i promjene u prirodi koja nas okružuje naše su se aktivnosti većinom kretale u tom smjeru. su svakodnevno donosila u vrtić razne jesenske plodove – kestene, lješnjake, žirove, bundeve, tikve, jabuke. Nastao je novi istraživački centar u sobi dnevnog boravka „jesenski centar“ gdje su sa pincetama sortirali i povećalima proučavali jesenske plodove. Kakvu to kapu žir ima na glavi? Zašto kesten živi u bodljikavoj kućici? U kojim sve oblicima, bojama i veličinama možemo naći bundeve ili tikve i zar se one stvarno jedu? Slikovnica „Juha od bundeve“ o suradnji prijatelja mačka, vjeverice i patka, a potom i juha od bundeve iz naše kuhinje uvjerile su nas ne samo u to da su bundeve jestive već i vrlo ukusne.

Neizostavni plastelin, omiljena aktivnost skupine „Krijesnice“, okupirao je pažnju djece tijekom cijelog listopada. Izrazito se uspješna pokazala aktivnost izrade plastelina/tijesta u boji kojom smo obilježili dan kruha. Djeca su umijesila tijesto u različitim bojama, a potom od toga izradila pizzu (sa maštovitim dodacima).

Niti dan jabuke nismo zaboravili, ne zovemo ju tek tako kraljicom voća. Naš dragi Luka nam je donio domaće jabuke koje smo proučavali, ponešto o njima naučili, kušali, a potom napravili ukusan sok od jabuke.

Nekoliko uzastopnih kišnih dana i raznoliki šareni kišobrani inspirirali su nas za likovne aktivnosti. Prevladavala je akvarel tehnika uz pokoji eksperiment sa tuševima i pipetama (kapaljkama). Proučavali smo intenzitet boje koji se mijenjao ovisno o količini vode. Što se dogodi sa kapljicom tuša koja padne na suhi papir, a što s onom koja padne na mokri? Što se dogodi kada se pomiješaju boje? Zašto se crteži vodenim bojama tako brzo osuše, a onima koji su naslikani temperama treba puno više vremena?

Kako je lišće počelo otpadati sa stabala tako su ga krijesnice počele sakupljati i od njega izrađivati ukrase. Najviše lišća sakupili smo jednog možda posve običnog sunčanog jesenskog dana koji je za nas bio i te kako značajan. Mi smo po prvi puta svi zajedno napustili naš vrtić i otišli u šetnju, gdje smo dogovorili neka nova pravila ponašanja, a starija su djeca imala jako odgovoran zadatak – paziti na mlađu djecu s kojom su hodali u paru. Krijesnice su uspješno položile ispit i spremne su za daljnje avanture izvan vrtića.

Podijelite objavu ...

golden-fish-footer

Prijavite se na newsletter

Primite sve bitne informacije na vaš email.

Istražite još ...

Aktivnosti

Doviđenja vrtiću, dobar dan školo!

Završnim svečanostima oprostili smo se od prijatelja iz skupina “Pingvini”, “Ježići” i “Zečići”  koji u rujnu odlaze u školu. Želimo im puno uspjeha u školskim

Aktivnosti

“Školjkice” istražuju i čuvaju prirodu

Dolaskom proljeća  više vremena boravimo na vanjskom prostoru što bam pruža mogućnost da lakše istražujemo i uočavamo promjene u prirodi. Samim time su nam i