Papaline 2019./2020.

Dječji vrtić Zlatna ribica, Kostrena

Jednom davno velikim plavim morem plivalo je 14 malih, izgubljenih „Papalina“. Dvije velike „Zlatne ribice“ ugledale su ih i odlučile im pružiti topli dom i utočište. Kako je prolazilo vrijeme pridružili su im se u igri i odrastanju novi prijatelji i njihov dom postajao je iz dana u dan sve veći. Njihova igra ispunjena je smijehom, ljubavi, a nove pustolovine su se uzbuđeno čekale.

Jednoga dana došlo je vrijeme kada se 25 „Papalinica“ odlučilo otisnuti u veliko plavetnilo. Rastanak je bio žalostan, ali uzbuđenja i sreće nije nedostajalo. „Zlatne ribice“ su bile ponosne jer su malene „Papaline“ bile spremne suočiti se same sa novim morskim izazovima. Neka ih prati sreća i radost jer život je samo igra, a malene ribice su njezini glavni igrači. Nova avantura može početi!!

Drage naše „Papaline“!

Ovo je priča o našem višegodišnjem druženju u vrtiću, a sada dok nismo zajedno, prisjetimo se naših aktivnosti u ovoj pedagoškoj godini.
Na početku godine odlučili smo se na jednodnevni izlet sa prijateljima iz skupine “Žabice” u Brod na Kupi povodom obilježavanja Dana jabuka. U suradnji sa OŠ FK Frankopan posjetili smo šetnicu pored škole, degustirali proizvode od jabuka, a nakon toga uživali u pikniku uz rijeku Kupu. Umorni i puni dojmova još smo dugo u skupini prepričavali događaje toga dana.
Jesenska svečanost ove godine bila je humanitarnog karaktera i prikupljala su se sredstva za naše male prijatelje na Afričkom kontinentu. Vrijedno smo izradili ukrase te smo njihovom prodajom barem simbolično pripomogli da im se olakša odrastanje i obrazovanje. Projekt “Škola za Afriku” provodili smo u suradnji sa prijateljima iz odgojnih skupina “Žabice” i “Leptirići”.
Božićno druženje roditelja i djece ove godine obilježili smo malo drugačije. Roditelji su dječici poklonili predstavu pričom o jednom dobrom Djedu Božićnjaku. „Papaline“ su bile oduševljene ugledavši svoje roditelje u novim ulogama. Nakon podjele prigodnih poklona počastili smo se kolačima i uživali u druženju.
Ove godine istraživali smo Svemir. Povodom Dana planeta Zemlje listali smo razne slikovnice i enciklopedije na temu “Svemir”, “Nebo”, “Zvijezde i planeti”. Posjetili smo sa prijateljima iz „Žabica“ Astronomski centar u Rijeci(Planetarij i Zvjezdarnicu) te pogledali projekciju filma “Putovanje male zvijezde”. Izradili smo plakat “Planeti” i maketu “Svemir”. Jako nas je zaintrigirao planet Mars pa smo odlučili izraditi raketu i centar Svemir te se svakodnevno „lansirati“ u nepoznate galaksije. Cjelokupni projekt zaokružili smo maskom “Astronauta” s kojom smo sudjelovali u dječjoj karnevalskoj povorci na Korzu. Roditelji su s djecom izradili boce sa kisikom i „preletjeli“ smo preko Korza. Tom prigodom nastala su i stihovi o astronautu:

Astronauti

Naša svemirska postaja na istoku je grada, proslavili smo punih 20 godina rada.

Uvijek nasmijani i vedra duha,
za ekologiju imamo sluha.

Eko spremnici za zrak i rakete na 3,2,1 lansiranje sa planete.

Mars, Jupiter, Saturn i Uran

povratak na Zemlju već je osiguran.

Godinu 2020 pokazuju gradske ure

Rijeka je postala europska prijestolnica kulture.

Kostrenski astronauti šalju poruku iz svemira:

“Želimo svima puno ljubavi i mira!”

Aktivnosti za kod kuće

“LINIJE” za razvoj grafomotorike

Aktivnost „LINIJE“ kod djece potiče razvoj motorike prstiju dlana i šake, vizualnu percepciju, koordinaciju i pažnju.

Uključite svoje dijete u proces pripreme aktivnosti kako bi mu realizacija bila još izazovnija i zanimljivija. Na poleđinu papira zalijepite „jastučić“ od selotejpa kako bi ga pričvrstili za stol. Papire možete lijepiti jedan uz drugi ili po vlastitoj ideji. Nakon što ste ih učvrstili, neka Vaše dijete na njima nacrta olovkom / flomasterom linije različitih oblika.

Vježba koju zatim možete ponuditi je pokrivanje nacrtane linije prikladanim materijalom (nizanje dugmadi, graha…). Osim prstima, za prekrivanje linija možete koristiti žličice, pincete i sl.

Puno pozdrava i zagrljaja šalju Vam
Odgajateljice Andrea i Tanja