Zdravstveni kutak

PREGLED KRALJEŽNICE I STOPALA

Dana 28.svibnja 2019.g. po obavljenoj anketi, uz suglasnost roditelja, dr.med. Mile Batinić, spec.fizikalne i rehabilitacijske medicine izvršio je pregled kralježnice i stopala kod 37 djece u našem vrtiću.

Pregledom je utvrđeno da 26 djece ima uredan nalaz. 5 djece ima spuštena stopala (pes planovalgus) te je preporuka nošenje ortopedskih uložaka, 6 djece ima lagano spuštena stopala te je preporuka pravilna obuća, bavljenje sportom, hod po neravnom.Jedno dijete ima blago pognuto držanje (kifotično držanje) te jedno dijete ima blaže udubljena prsa. Preporuka fizijatra je bavljenje sportom, a kako nam stiže ljeto najbolje je gimnasticiranje u moru i prsno plivanje.

PROMOCIJA PRAVILNE PREHRANE

U dječjem vrtiću „Zlatna ribica“ 13. ožujka održano je predavanje za roditelje i radnike dječjeg vrtića o ulozi i prednostima fitonutrijenata u održanju dobrog zdravlja i bolje kvalitete života: „Prehrana po bojama“. Predavač je bila Gordana Kenđel Jovanović, dipl.ing. nutricionizna iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

http://skolica-prehrane.rijeka.hr

 

Prehrana po bojama

DRAGI RODITELJI!

Osnovni zadaci kvalitetnog vrtićkog programa su zdravlje i sigurnost djece, kao i pravilna prehrana. Iz tog razloga ove stranice će biti posvećene tim temama. O Vašem djetetu brinu se prvenstveno odgajateljice, pa stručni tim koji se širi na pedijatre i epidemiologe, no najvažnija karika u tom lancu ste Vi – roditelji.

 

Nastojati ćemo Vas redovito izvještavati o zdravstvenim aktualnostima u vrtiću te očekujemo Vašu suradnju kako bi zajedničkim snagama unaprijedili zdravlje Vaše djece.

 

ZAŠTO TREBAMO ISPRIČNICU NAKON BOLOVANJA?

Donijeti ispričnicu nakon bolovanja je obveza roditelja koja proizlazi iz naših Sigurnosno zaštitnih i preventivnih programa D.V. „Zlatna ribica“. Ispričnica nam služi kao dokaz da je dijete zdravo i da se može priključiti kolektivu. Prema podacima na ispričnici dužni smo u vrtiću pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga, evidentirati ih u zdravstveni karton djeteta, a na kraju godine podatke o razlozima i broju izostanka prezentirati u službenom izvješću. Cilj je ovog praćenja kontrola epidemiološke situacije radi poduzimanja pravovremenih mjera za zaštitu zdravlja djece u kolektivu te suzbijanje širenja infektivnih bolesti. Po povratku nakon bolovanja u vrtić obavezno donesite ispričnicu pedijatra na kojoj treba  pisati ime i prezime djeteta, vrijeme izostanka i razlog, odnosno šifra bolesti.

 

O DJEČJIM STOPALIMA

Zašto mnoga djeca imaju spuštena stopala, ali i deformitete kralježnice?

 

Odgovor možemo naći u činjenici da djeca sve manje hodaju, a sve više sjede ispred televizora ili računala, ne hodaju bosa i sve češće nose neprikladnu obuću koja loše utječe na stopalo u razvoju.                      

                           

Posebnu pozornost treba obratiti na obuću. Liječnici u početku kada dijete prohoda najčešće preporučaju polutvrde đonove, kako bi se stopala što bolje mogla gibati. Važno je imati cipele i papuče koje su dovoljno velike da se palčevi ne bi izvili , ali ne toliko velike da spadaju sa stopala. Čarape također moraju biti dovoljno velike. Mala djeca prerastaju cipele velikom brzinom, katkad za manje od dva mjeseca, pa bi roditelji trebali svaki mjesec provjeravati je li obuća dovoljno velika, što možete provjeriti kada dijete stoji jer tada stopalo ispunjava veći dio obuće. Važno je da obuća ima nekližući đon i da je visoka jer tada čvrsto drži stopalo. Nemojte koristiti Crocsice umjesto papuča. Preporučamo obuću koja je praktična za skidanje i obuvanje (papuče i tenisice na čičak ili zatvarač).

 

Da pripomognete razvoj muskulature malih dječjih stopala, dijete neka hoda naizmjence na prstima, petama i po vanjskoj strani stopala, neka hvata nožnim prstićima sitne predmete, potičite dijete da hoda po različitim podlogama: travi, šljunku, pijesku, pazite na tjelesnu težinu i potičite ga da se bavi nekom tjelesnom aktivnosti.

 

PRIMJER VJEŽBI KOJE SA SVOJIM DJETETOM MOŽETE RADITI KOD KUĆE:

- dijete sjedi na stolici, stopala su na podu. Palcem lijeve noge neka dotakne koljeno desne noge, te spušta lijevu nogu po desnoj, sve do palca 

- dijete sjedi na stolici, stopala su na podu. Na pod postavite predmete : spužvice, male lego kockice, male valjčiće od kartona. Dijete neka nožnim prstima uhvati predmet i uzme ga u ruku.

- igrajte igru „Noć i dan“ koju igramo i mi u vrtiću,ali je upotpunite sa dva zadatka. U čučnju dijete treba ostati na petama, a kod stajanja treba se podignuti na prste.

- uz pomoć odrasle osobe , neka dijete održava ravnotežu na lopti

- dijete sjedi na stolici, između stopala kratko neka drži loptu u zraku

- prije spavanja neka prstićima lijeve noge skine čarapu s desne noge i obrnuto

Preporučljivi sportovi za stopala su: ritmika, ples, gimnastika kao i borilački sportovi.

I ne zaboravite – što češće idite sa svojim djetetom u prirodu i hodajte bosi.

 

MJERENJE TEŽINE I VISINE – ANTROPOMETRIJSKO MJERENJE

U vrtiću se dva puta godišnje u listopadu i travnju  provodi antropometrijsko mjerenje u svrhu procjene prehrambenog stanja i rasta djece, a s ciljem pravovremenog djelovanja u slučaju znatnijeg odstupanja od standardnih vrijednosti.

 

Antropometrijska mjerenja vrlo su korisne i neophodne metode za ocjenjivanje stanja uhranjenosti organizma. Njihove vrijednosti u uskoj su povezanosti s načinom prehrane, kako u vrijeme rasta tako i u kasnijoj dobi jer sve promjene u načinu prehrane najčešće se i najbrže odražavaju na antropometrijskim vrijednostima.

 

Da bi ustanovili da li visina i težina odgovaraju dobi djeteta, služimo se međunarodno priznatim vrijednostima težine i visine određene dobi i spolu izražene u percentilima. Visina i težina poželjno uhranjene djece obično se kreću između 25. i 75. percentila, a djecu čije su vrijednosti visine i / ili težine ispod 5. i iznad 95. percentila potrebno je dodatno pratiti i savjetovati se sa nadležnim liječnikom.

 

Mjerenjem u vrtiću obuhvaćena su sva djeca. Planiramo da će mjerenja i obrada podataka završiti krajem travnja, pa tako svakako kod Vaših odgajatelja potražite podatke o antropometrijskom mjerenju za Vaše dijete, a za sva dodatna pojašnjenja možete se obratiti zdravstvenoj voditeljici.

 

 

 

UNAPRJEĐENJE ORALNOG ZDRAVLJA DJECE

U Dječjem vrtiću „Zlatna ribica“ ukupno se u 7 odgojnih skupina  provodi četkanje zubi, ne provodi se u jaslicama i starijoj jasličkoj skupini.

U rujnu na roditeljskim sastancima  prezentirao  se Projekt o prevenciji oralnog zdravlja, koji smo započeli 2014. g. u suradnji sa NZZJZ PGŽ.

Djeca iz 7 odgojnih skupina educirana su na  koji se način  pravilno peru zubi. Za demonstraciju smo koristili veliku maketu zubi i veliku četku za zube. Čitane su im slikovnice „Gric i grec“, “Moji zdravi zubi“ i „Priča o klimavom zubu“. Prikazivan im je crtani film „Dr.Rabbit i Legenda o zubnom kraljevstvu“. Djeca su izradila plakate na temu četkanja zubi i posjeta zubaru.      

Osobito pazimo na higijenu pribora. Čašice sa priborom stoje na policama i pazimo da se susjedne četkice ne dotiču. Roditelji imaju naviku svaki petak odnositi četkicu i čašicu kući na pranje. Zamjena četkica vrši se otprilike svaka 2 mjeseca (ili po potrebi,kad se primijeti da su istrošene). Uveli smo plakat na kojem djeca svakodnevno (u vrtiću i kod kuće) crtaju smajliće ili tužniće, ovisno o tome jesu li oprala zube.

Razgovarali smo s djecom o hrani koja utječe na zdravlje zubi. Djeca već znaju da su za zube štetni slatkiši i šećeri u svim oblicima. U skladu s tim vodimo računa o pravilnoj prehrani i smanjujemo količinu šećera u napitcima i hrani.

U svibnju su roditeljima uručeni obrasci oralnog statusa prilikom predbilježbi za upis u vrtić,  isti su se prikupili u rujnu  na početku nove pedagoške godine, te su poslani u NZZJZ PGŽ Rijeka u listopadu .

Iznimna nam je čast što je naš vrtić 12.09.2015.g. dobio Certifikat za vrtić koji promiče oralno zdravlje, te je svake iduće pedagoške godine obnovljen Certifikat za promicanje oralnog zdravlja u vrtiću provođenjem promotivnih i preventivnih aktivnosti u sklopu programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ : Zdravi zubi – sretan dječji osmjeh“.

 

 

 

Copyright © 2016 Dječji Vrtić Zlatna Ribica Kostrena. Sva prava zadržana.