Tisak o nama

Dani Općine Kostrena

 

Izvor: Naša Kostrena

 

Od mlinova do pogače

 

Izvor: Naša Kostrena

 

Đirada

 

Izvor: Naša Kostrena

 

 Vrtić dobiva igralište iz dječjih snova

Izvor: Naša Kostrena

 

 Promet, pranje zubi, skijanje, ekologija, kultura ...

Izvor: Naša Kostrena

 

Tjedan sporta u vrtiću Radost

U Dječjem vrtiću Radost obilježava se Tjedan sporta u kojem se organizacijom raznovrsnih sportskih aktivnosti u suradnji sa sportskim klubovima promiče sport i bavljenje sportom kao način zdravog življenja.

Tijekom tjedna organizirani su susreti s trenerima i sportašima raznih sportskih klubova (stolnoteniski, jedriličarski, nogometni klub) koji kroz razgovor, prezentaciju sportskih rekvizita i zajedničke treninge djeci nastoje približiti osnove i specifičnosti pojedinog sporta.

Organizirani su treninzi Zumba Kids pod vodstvom trenerice Estere Grgurić, joga za djecu i pikado. Centralni događaj je »Sportsko druženje« u gradskoj sportskoj dvorani u kojemu sudjeluju djeca Dječjeg vrtića Radost i Dječjeg vrtića Zlatna Ribica iz Kostrene.

U organizaciji druženja sudjeluju rukometaši RK Mornar iz Dramlja koji će djeci prezentirati elemente rukometa.

Programom tjedna sporta dječji vrtić Radost prijavio se za sudjelovanje u projektu »Odaberi sport« te je na prijedlog Zajednice sportova Primorsko-goranske županije dobio donaciju Hrvatskog olimpijskog odbora – sportsku opremu u vrijednosti 23 tisuće kuna. (A. R.)

Izvor: Novi list

 

Prijateljstvima i razmjenom igara protiv otuđenja

RIJEKA » Pinar iz Turske, Katarina iz Poljske, Teodor iz Bugarske i Tetiana iz Ukrajine samo su dio od sveukupno 31 polaznika Erasmus+ projekta Povratak djetinjstvu (Back to Childhood) koji u organizaciji Hrvatskog futurološkog društva iz Rijeke borave u Kostreni i Rijeci. Kako su kazali na press konferenciji, u ovaj su se program uključili kako bi kroz sport, kreativne radionice i multikulturalnu suradnju potvrdili važnost boravka djece u prirodi i njihovog aktivnog sudjelovanja u društvu.

– U projektu smo surađivali s polaznicima Dječjeg vrtića »Zlatna ribica« i Osnovne škole »Kostrena«, a interakcija je rezultirala razmjenom mnoštva igara, novim prijateljstvima i jednim vrlo poučnim iskustvom za naše volontere i djecu. Djeca se danas zatvaraju u sobe i pogledi su im usmjereni u pametne telefone i računala, što ih dovodi do otuđenja od društva i budućih ozbiljnih socijalizacijskih i emocionalnih problema, rekao je organizator projekta Luka Mušanović.

HFD u suradnji s domaćim i stranim volonterima donirat će igračke i materijale potrebne za obrazovanje djece smještene u Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka. (B. Č.)

Foto: S. DRECHSLER

Izvor: Novi List

 

Akcija »za manje otpada« u kostrenskom vrtiću

Dan pod geslom »Za manje otpada« u kostrenskom vrtiću »Zlatna ribica« organizirala je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš, Udruga Lijepa naša i tvrtka Wrigley, a mališani i njihove tete cijeli su dan posvetili recikliranju otpada i uređenju vrtića

Puno, puno starog papira od kojega će napraviti novogodišnje čestitke, i to svjetlucaveKako od kuhače napraviti igračku, a od čašice za jogurt instrument, čemu mogu poslužiti stare novine i zašto treba prazniti posude u kojima se u našim dvorištima zadržava voda – samo su neka od pitanja na koja su mališani iz Dječjeg vrtića »Zlatna ribica« prošli tjedan dobili odgovore. Dan pod geslom »Za manje otpada« u kostrenskom vrtiću organizirala je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš, Udruga Lijepa naša i tvrtka Wrigley, a mališani i njihove tete cijeli su dan posvetili recikliranju i uređenju vrtića. Sunčan i topao jesenski dan bio je idealan za uređivanje vrtića pa se ekipi »Zlatne ribice« pridružila i ekipa iz tvrtke Wrigley čiji su predstavnici kosili travu i bojali vrtićke zidove.

Papline, Leptirići, Mravići, Školjkice i Zvjezdice danima su se pripremali za ovu akciju. Prikupljali su ambalažu, novinski papir, stare baterije i čepove boca. Naša novinarska ekipa zatekla ih je u velikom poslu kojem uz ekološki dio nije nedostajalo kreativnosti.

– Najprije smo trgali novinski papir koji smo donijeli. Stavili smo ga u ove posude s bojom. Sad od njega radimo papir u bojama koji će nam kad se osuši poslužiti za blagdanske čestitke, objasnile su nam Lina Banić i Lucija Bistrović iz Zvjezdica.

Njihove čestitke neće biti samo u obojanom recikliranom papiru, već će i svjetlucati. Druge će pak božićne čestitke mirisati po lavandi čije su suhe cvjetove dodavali mališani kao poseban sastojak.

Zvjezdice kao najstarija vrtićka skupina imaju i svoju eko-patrolu. Patrola je u pravilu dvočlana no povodom eko-dana vrtićem je patrolirala četveročlana eko-patrola.

– Naša patrola obilazi vrtić i brine se da vrtić bude uredan. Osim što uklanjaju papiriće s poda, članovi eko-patrole brinu i o potrošnji energije. Ako naiđu na upaljeno svjetlo koje nikom nije potrebno, oni ga ugase. Naša grupa je kao sve grupe u vrtiću, ekološki osviještena pa recikliranje, za nas nije novost, kaže teta Lea Glavan.

To potvrđuje i ravnateljica kostrenskog vrtića Ingrid Lončarić koja ponosno ističe da je Dječji vrtića »Zlatna ribica« prvi u našoj županiji dobio statu eko-vrtića.

– Ove ćemo godine obnoviti taj status, a u program »Rastimo zdravo i sretno« uključeni smo od 2003. godine. Radi se o pragramu koji se bavi održivim razvojem, a u skladu s tim programom mi sudjelujemo u raznim ekoakcija, od onih koje organizira Općina Kostrena i kostrenske udruge pa do akcije koje organiziramo sami, ističe Ingrid Lončarić.

A zašto treba izliti vodu, mališanima je pokušala objasniti Dijana Tomić Linšak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Njezina prezentacija »Izlij vodu da ne bodu« mališanima je objasnila kako nastaju komarci i kakave veze s njima ima ustajala voda. Da ih komarci ne bi previše bockali, mališani su obišli dvorište vrtića u potrazi za posudama u kojima se zadržava voda, a neiskorišteni stari papir, ambalažu i baterije u akciji pod geslom »Za manje otpada« na kraju dana iz kostrenskog vrtiča odvezao je kamion Metisa.

Izvor: Novi List

 

»Zlatne ribice« sve reciklirale

»Zlatne ribice« sve reciklirale- kliknite za veću fotografiju 1

KOSTRENA » Dječji vrtić »Zlatna ribica« jučer je sudjelovao u ekološkoj kampanji »Za manje otpada« koju zajednički organiziraju Udruga Lijepa naša, Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš i Wrigley Hrvatska. Polaznici »Zlatne ribice« jučer su reciklirali sve što se reciklirati dalo – od starog papira do iskorištenih čašica jogurta. U ekološkoj kampanji pomogli su im i predstavnici Wrigleya koji su kosili travu i bojali zidove, a mališani su mogli poslušati i predavanje stručnjaka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pod naslovom »Izlij vodu da ne bodu«.

– Djeci se pokušava približiti značenje vode koja zaostaje u prirodi i što ona znači za komarce. Također govorimo kako se komarac razvija i koliko može bio štetan – rekla je Dijana Tomić Linšak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Edukativno predavanje završeno je obilaskom zgrade vrtića u potrazi za posudama u kojima zaostaje voda.

– Mi smo prvi ekovrtić u Primorsko-goranskoj županiji. Još 2003. pokrenuli smo program »Rastimo zadravo i sretno« koji se, ukratko rečeno, bavi održivim razvojem. Sudjelujemo u općinskim ekoakcijama i organiziramo vlastite – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića »Zlatna ribica« Ingrid Lončarić. (B. Č.)

Izvor: Novi List

Copyright © 2016 Dječji Vrtić Zlatna Ribica Kostrena. Sva prava zadržana.