Program Čakavski kantunić

Cilj programa je njegovanje zavičajnog identiteta djece. Njime osnažujujemo i razvijamo djetetovu svijest i osjećaj poštovanja prema lokalnoj baštini, njegujemo običaje i čakavski govor karakterističan za sredinu u kojoj dijete živi.

 

Program se provodi od listopada do lipnja tekuće pedagoške godine, u trajanju od 40 sati i namijenjen je djeci od 5 do 7 godina koja su polaznici vrtića. 

 

Kroz ovaj program djeca istražuju kulturu življenja nekad i danas, upoznaju specifičnosti rada ljudi, biljni i životinjski svijet našeg kraja, njeguju čakavski dijalekt, igraju se igara "naših starih". S ciljem očuvanja zavičajne baštine i promicanja kulturalnih običaja, u suradnji s Katedrom čakavskog sabora Kostrene, tradicionalno svake godine, organiziraju se "Čakavski susreti u Kostreni" koji okupljaju dječje vrtiće našeg kraja. Osim toga, već 17 godina vrtić sa svojom skupinom "Kostrenske maškarice" sudjeluje u Riječkom karnevalu. Time produbljujemo interes djeteta prema vlastitoj kulturnoj baštini, ali ujedno gradimo poštovanje prema različitim kulturama.

Copyright © 2016 Dječji Vrtić Zlatna Ribica Kostrena. Sva prava zadržana.