Programi za roditelje

 

RADIONICE  "RASTIMO ZAJEDNO"           

 

Program je razvijen u okviru UNICEF-ovog Programa za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo ("Prve tri su najvažnije"). Program radionica za roditelje “Rastimo zajedno” provodi posebno educiran tim kroz 11 susreta po 2 sata. Program je besplatan, a provodi se za zainteresirane roditelje od listopada do prosinca.

 

Glavni cilj programa radionica je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojemu roditelji s voditeljicama radionica i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo i o načinima na koje se odnose prema svojem djetetu; bolje upoznaju sebe kao roditelja te doznaju i za druge moguće načine odnošenja prema djetetu. Također se upoznaju sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta (i roditelja).

 

Svrha programa  radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ jest omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču rast i razvoj kako roditelja tako i djeteta.

 

 

 Teme radionica:

 1. Roditelji 21. stoljeća
 2. Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta
 3. Roditeljski ciljevi
 4. Sva naša djeca i kako ih volimo
 5. Slušanje-vještina roditeljstva
 6. Kako dijete uči o svijetu oko sebe
 7. Postavljanje granica
 8. Biramo i kreiramo rješenja
 9. Još želim znati
 10. Biti roditelj: utjecaj i izbori
 11. Završetak i novi početak

 

Na radionicama roditelji s voditeljicama i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, uviđaju načine na koje se odnose prema svom djetetu te doznaju i za druge moguće načine.

 

Uz to, preispituju se vrijednosti u podlozi vlastitog roditeljstva, uči o potrebama djece i roditelja i načinima njihovog zadovoljavanja, vježbaju komunikacijske vještine i odgovara na druga pitanja za koja roditelji izraze interes.

 

 

 

 

 KLUB RODITELJA "RASTIMO ZAJEDNO"

 

Nakon završenog ciklusa radionica "Rastimo zajedno" pruža se podrška  roditeljima u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiče rast i razvoj kako roditelja tako i djeteta. Poticajno druženje nastavlja se  za roditelje koji su završili program "Rastimo zajedno" kroz teme i radionice vezane uz roditeljstvo, druženje i upoznavanje cijele obitelji "Rastimo zajedno".

 

 

CIKLUS RADIONICA "VOLIM VRTIĆ - VRTIĆ ŠKOLU"

 

Program je namjenjen podršci i pomoći roditeljima u pripremi djece za polazak u školu, U okviru programa pripreme za školu, za djecu školske obveznike i njihove roditelje planirane su iskustvene radionice koje se temelje na saznanju da je istraživanje djece i aktivno učenje kroz igru najbolja priprema za školu.

 

Radionice su tematski orijentirane na razvoj pojedinih sposobnosti i vještina potrebnih za školsko učenje, a igre i vježbe provode  se u parovima roditelj - dijete ili su  namijenjene cijeloj skupini. Roditeljima se nakon svake aktivnosti  objašnjava  njihova svrhovitost te predlažu slične aktivnosti za rad kod kuće. Ciklus radionica uključuje 3 radionice za roditelje i djecu u trajanju 1 sat tjedno, a provodi se u periodu ožujak-travanj. Planirani broj uključene djece i roditelja u jednom ciklusu radionica je 15 te broj održanih ciklusa ovisi o zainteresiranosti. Radionice provode odgajatelji i pedagoginja.

 

 

 

Copyright © 2016 Dječji Vrtić Zlatna Ribica Kostrena. Sva prava zadržana.