Aktivnosti u vrtiću

IZLETI U PRIRODU (19. i 26. rujan 2019.)

Svaki naš izlet prati veliko uzbuđenje zbog putovanja, druženja i upoznavanja novih krajeva. Ove godine odredište izleta kojeg obilježava odlazak toplog ljeta i dolazak jeseni bio je Brod na Kupi. Četiri skupine vrtića, „Bubamare“, „Leptirići“, „Papaline“ i „Žabice“ provele su dan u prirodi, a domaćin im je bila Osnovna škola Frana Krste Frankopana. Dan su proveli u  upoznavanju rada učeničke udruge „Bobovac“, degustaciji njihovih proizvoda te šetnji Medvjeđom stazom. Zahvaljujemo se srdačnim domaćinima koji su nas lijepo ugostili i počastili.

OBILJEŽEN  EUROPSKI  DAN ORALNOG  ZDRAVLJA  (21.rujan 2019.g.)

Europski dan oralnog zdravlja obilježili smo na Korzu pod motom „ Korzo zdravih i lijepih osmjeha“. Na našem štandu prikazali smo što sve radimo s ciljem očuvanja zdravlja dječjih zuba,  razgovarali smo o hrani koja utječe na zdravlje zubi. Djeca su mogla prisustvovati na zubovježbaoni, zubomodeliranju, zuboigraoni, zubopričaoni, zuboplesaoni, zubopjevaoni, zubočetkaoni te pregledu zubi.

Svoj djeci uručeni su prigodni pokloni : četkice i kaladont za zube. 

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN U "ZLATNOJ RIBICI" (10.rujna 2019.g)

 

Hrvatski olimpijski dan jedinstveni je naziv za nacionalnu sportsku manifestaciju koja se obilježava 10. rujna, na dan osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora.

U utorak, 10. rujna 2019.godine, obilježavanjem Hrvatskog olimpijskog dana, pridružili smo se projektu proslave sporta i olimpizma kojim se želi razvijati svijest o važnosti svakodnevnog bavljenja tjelesnim aktivnostima. S ciljem promicanja važnosti bavljenja sportom  zajedno smo vježbali i natjecali se u sportskom duhu, a odjeveni u bijele majice simbolično smo poslali poruku mira, prijateljstva i fair playa.  Sportsko druženje skupina ujedno je i priprema za naše sudjelovanje u sportskoj manifestaciji Kostrenska đirada koja će se održati 12. listopada 2019.g.

MALI VRTLARI ( 7. lipanj 2019.)

Kako se pravilno sadi povrće i začinsko bilje naučili smo u suradnji s „Ekoregijom Kostrena“. Nakon što smo zajedno, još u travnju, sijali sjeme, došlo je vrijeme da sadnice posadimo u povrtnjak. Sada u povrtnjaku i u vazama naših terasa rastu jagode, pomidori, paprike, bob, blitva, kamilica, bosiljak… Svakodnevno brinemo o biljkama te jedva čekamo da uberemo plodove i uživamo u njihovim okusima.

POSJET JEDRILIČARSKOM KLUBU „GALEB“ ( 5. lipanj 2019.)

U suradnji s Jedriličarskim klubom „Galeb“ za skupine „Dupini“ i „Zvjezdice“ organiziran je posjet klubu. Djeca su se upoznala s jedriličarskom opremom i okušala u „jedrenju“. Tijekom ljetnih mjeseci, organizirana je škola jedrenja  za sve one koji se žele baviti  ovim sportom.

EKO KOSTRENA 2019. ( 1. lipanj 2019.)

Prva  subota u lipnju u znaku je akcije čišćenja okoliša. U organizaciji KPA Kostrena i Općine Kostrena, subotnje jutro proveli smo radno na našem zadatku čišćenju obalnog puta od JK „Galeb“ do „Kostrenke“. Hvala svima koji su se odazvali akciji kako bi naša Kostrena bila čista i uredna!

IZLETI U PRIRODU (svibanj-lipanj 2019.)

Kao  i svake godine, mjesec svibanj i lipanj rezervirani su za izlete.  Uzbuđeno iščekivanje dana polaska na put, dogovori  i pripreme bile su svakodnevne teme u našima skupinama. Putovanju su se posebno radovala djeca, naročito ona kojima je to prvo iskustvo ovakvog druženja sa svojim prijateljima i odgajateljicama. Skupine „Zvjezdice“  i „Dupini“ posjetili su Krašograd, dok su skupine „Leptirići“, „Bubamare“,  „Žabice“ i „Papaline“ boravile u Delnicama, Liču i Fužinama.  S nadom da će dani provedeni na izletu ostati u  dugom sjećanju naših najmlađih, već se veselimo novim putovanjima u prirodu početkom iduće pedagoške godine. 

OLIMPIJADA NA RABU (18. svibanj 2019.)

18.Olimpijski festival dječjih vrtića Primorsko-goranske županije održan je na nogometnom igralištu u Rabu, a okupio je 11 vrtića naše županije. Mali sportaši Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“ natjecali su se u šest disciplina – nogometu (dječaci), potezanju konopa (djevojčice), skoku u dalj, bacanju loptice u dalj, trčanju na 50 metara i štafeti 4 x 25 metara. Unatoč lošem vremenu, u sportskom duhu uz dobro raspoloženje i zabavu, proslavili smo osvojeno 2. mjesto u bacanju loptice u dalj. Čestitamo svim našim olimpijcima na sudjelovanju i osvojenom 10. mjestu, a posebno Luisu na srebrnoj medalji!

CERTIFIKAT „VELIKI LOV NA BILJKE“ (svibanj, 2019.)

Dječji vrtić „Zlatna ribica“ dobio je certifikat za sudjelovanje u  projektu „Veliki lov na biljke“ (The Great Plant Hunt) koji se ove pedagoške godine provodio u skupini „Dupini“. Cilj ovog projekta  je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti i njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje prema prirodi. Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE) i Toyota Motor Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew te Udruga Lijepa Naša kao nacionalni koordinatorima programa Ekoškola u Hrvatskoj.

ČAKAVSKI SUSRETI DJEČJIH VRTIĆA  „MOJ KANTUNIĆ SVITA“ (14. svibanj 2019.)

Katedra Čakavskoga sabora Kostrena već 13 godina organizira manifestaciju Čakavski susreti  u Kostreni tijekom koje je Dječji vrtić „Zlatna ribica“ domaćin čakavskih susreta dječjih vrtića našeg zavičaja.

U utorak,14.5.2019.g.  u 18,00 sati pod nazivom „Moj kantunić svita“ nastupilo je, uz nositelja programa  Dječji vrtić „Zlatna ribica”, još  pet vrtića  koji njeguju ljubav prema  domaćoj besedi. U programu su sudjelovali dječji vrtići „Rijeka“ CPO Turnić, PPO „Krnjevo“, „Viškovo“, Viškovo,  „Bambi“ Škrljevo, „Fijolica“ Bakar i “Grobnički tići” Čavle, a susret je okupio stotinjak malih čakavčića.  

Za vrijeme trajanja manifestacije, od 13. do 18. svibnja 2019.g. u holu Narodne čitaonice Kostrena postavljena je izložba koju su zajednički realizirali Katedra, Dječji vrtić „Zlatna ribica“ i Osnovna škola Kostrena.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA VODA   (22.ožujak 2019.)

Dana 11.ožujka 2019. odgojne skupine „Zvjezdice“ i „Dupini“ posjetile su Zdravstveno – ekološki odjel u  Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ i obilježile Dan voda . Djeca su, na njima pristupačan i zabavan način, provjerila ima li voda boju, miris, okus. Pokusi u kojima su se u vodu dodavala kemijska sredstva i izazivale razne kemijske reakcije, npr. poput vulkana, bili su djeci posebno zanimljivi. Naučili smo da bez vode nema života i da je moramo odgovorno koristiti.

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA (20.ožujak 2019.)

Vrtić smo koji promiče oralno zdravlje promotivnim i preventivnim aktivnostima u sklopu programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ : Zdravi zubi – sretan dječji osmjeh“.

Mjesec sretnih dječjih osmjeha obilježili smo nizom kreativnih aktivnosti u svim odgojnim skupinama u kojima se peru zubi. Demonstrirali smo pravilno četkanje zuba na maketi, čitali edukativne slikovnice, gledali edukativne crtane filmove, razgovarali o hrani koja utječe na zdravlje zubi...

Odgojne skupine „Dupini“ i „Žabice“ posjetile su Dental Studio Jasprica, ordinaciju dentalne medicine , a sa ciljem da se djeca oslobode straha od stomatologa i steknu naviku odlaska i pregleda zubi. Doktorica je svoj djeci premazala zube premazom za kontrolu zubnih naslaga, a ukoliko se ljubičasta boja zadržala na zubima nakon ispiranja vodom upozorila nas je da ne četkamo dobro zube.

Svoj djeci uručen je edukativni letak „Njega dječjih zuba“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

 

HAK-ov  PROGRAM „VIDI I KLIKNI“ ( 18. ožujak 2019.)

U Sportskoj dvorani Kostrena naši predškolci sudjelovali su u HAK-ovom programu „Vidi i klikni“. Koncept programa je usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja o: sigurnom načinu ponašanja u prometu, prepoznavanje karakterističnih opasnosti u kojima su djeca izložena u prometu, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste ( propisnom i pravilnom prelaženju pješačkih prijelaza, rizicima prelaska između parkiranih automobila...), prelasku raskrižjem, prepoznavanju znakova koje u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera), uspostavi vizualnog kontakta pješak-vozač, propisnom i pravilnom ulasku u vozilo te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilu. Održivost ovog programa sadržano je u činjenici da djeca stječu znanja i iskustva za buduće sigurno sudjelovanje u prometu i utječu pozitivno na eventualne pogrešna ponašanja njihovih roditelja. Na kraju programa svoj djeci uručene su HAK-ove bojanke „Vidi i klikni“.          

                                                                                      

MAŠKARE U „ZLATNOJ RIBICI“ (siječanj – ožujak 2019.)

Pripreme za ovogodišnje peto godišnje doba započele su još u jesen kada smo dogovarali kojom maskom ćemo se predstaviti na Dječjoj povorci na Korzu. Odabrana je maska „Sovice“ te je skupina „Kostrenske maškarice“ plesom i stihovima  bila dio Riječkog karnevala. Tijekom veljače, maske su bile obavezan dio odijevanja svaki petak, a završnica maškaranih zbivanja održana je 5.ožujka 2019. g. u holu vrtića. Presudi pustu „Nisam Ja“ prisustvovali su dragi nam gosti iz Općine Kostrena, udruge „Špažićara“ i Osnovne škole Kostrena.


SOVICE

Hu-Hu, Hu-Hu

Sad pjesmica se čuje!

Hu-Hu, Hu-Hu

Jer sovice su tu!

Iz vrtića Zlatna ribica

Izletjele su ptice.

Tko su, tko su?

To su kostrenske sovice!

Mudre su to ptice male

 

Vole igre, pjesme, šale.

Raširile krila,

Načulile uši,

Otvorile oči,

Vesele se karnevalu,

Na Korzo će poći.

Hu-Hu, Hu-Hu

Sad pjesmica se čuje!

Hu-Hu, Hu-Hu

Jer sovice su tu!

PROGRAM PREDŠKOLE (veljača 2019.)

Od 4. veljače 2019.g. u našim skupinama je pet novih prijatelja, predškolaraca koji su se priključili našim svakodnevnim pripremama za školu. Upisani su u skupine „Dupini“ i „Zvjezdice“, a družiti ćemo se do 31. svibnja ove godine. Želimo im dobrodošlicu u naš vrtić!

 

ŠKOLA SKIJANJA (siječanj – veljača 2019.)

Već tradicionalno, kraj mjeseca siječnja predviđen je za boravak djece na snijegu i održavanje škole skijanja na Platku. Ove godine, u organizaciji SkiGuru organizirana je četverodnevna škola skijanja za djecu predškolce. Prva skijaška iskustva stjecalo je 30- ak djece uz učitelje skijanja i odgajateljice. Posljednjeg dana škole skijanja, djeca su prezentirala usvojene vještine roditeljima te smo svi zajedno proveli veselo, ali vrlo hladno prijepodne na skijalištu. Nadamo se da će nam zima podariti još malo snježnih pahulja kako bi smo se svi razveselili jednodnevnim izletom na Platak.

PROSINAC U NAŠEM VRTIĆU

Prosinac u našem vrtiću dočekali smo okićeni, blještavi, svjetlucavi i raspjevani. Uzbuđeno, s velikim iščekivanjem  čekali smo dragog gosta, Sv. Nikolu. Kao i svake godine darivao nas je poklonima, a mi ga ispratili pjesmom i velikim dječjim osmjesima. Sa Sv. Nikolom družili smo se i na Mikulni, na platou ispred Sportske dvorane Kostrena. Skupine „Dupini“ i „Zvjezdice“ priredile su svečani program, a na štandu Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“ mogli su se kupiti prigodni božićni radovi djece. Na taj način sudjelovali smo u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za potrebite kako bi svih darivao dobri duh Božića. Naravno, družili smo se i s roditeljima te se u popodnevnima satima moglo pridružiti radionicama izrade ukrasa i uživati u prigodnim svečanostima. To je bila još jedna prilika da potičemo zajedništvo vrtića i obitelji koje posebno veseli naše najmlađe.

PROSLAVA 20. OBLJETNICE RADA VRTIĆA (20.- 23. studeni 2018.)

Proslava 20. obljetnice osnivanja ustanove za predškolski odgoj u Kostreni  održavala se od 20. do 23. studenog 2018.g.

U utorak, 20. studenog 2018.g. u Sportskoj dvorani Kostrena organizirane su „Obiteljske sportske igre“.  U srijedu 21. studenog 2018.g. za svu djecu vrtića izvedena je predstava „Ogledalce“ koju su pripremile odgajateljice vrtića. Svečano obilježavanje  20. rođendana vrtića  upriličeno je u četvrtak, 22. studenog 2018.g. pod nazivom „Mirisi jeseni u Zlatnoj ribici“. Odlaskom u Art kino Rijeka na kino predstavu  animiranih filmova Ivane Guljašević Kuman u petak, 23.studenog 2018.g. završili su ovogodišnji Dani vrtića „Zlatna ribica“.

RADIONICA  PRVE  POMOĆI  ( 07.studeni 2018. 18.travanj 2019.)

U Dječjem vrtiću „Zlatna ribica“ gradsko društvo Crvenog križa Rijeke održalo je radionicu „Prevencija ozljeda djece predškolske dobi“. Radionicu su  vodile  dr. med. Zrinka Tandara i voditeljica odsjeka za zdravstveni odgoj GDCK Blaženka Budimir. Kroz igru djeca  iz dvije odgojne skupine „Zvjezdice“ i „Dupini“ bila su educirana o potencijalnim rizicima ozljeda u njihovom okruženju  te sigurnim postupcima u igri i svakodnevnim aktivnostima.  Djeci su uručeni prigodni pokloni koji promiču zaštitu zdravlja.    

 

       

KOSTRENSKA ĐIRADA (20. listopad 2018.)

Na ovogodišnjoj manifestaciji Kostrenska đirada 2018. sudjelovalo je dvjestotinjak natjecatelja u 9 različitih kategorija, a najmlađi sudionici bila su djeca Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“.

Start utrke bio je “kod sidra” u 10 sati kada su manifestaciju otvorile dvije najmlađe skupine - djeca vrtića iz skupine RIBICE 1, u dobi od 3 do 4 godine i  RIBICE 2, u dobi od 5 do 6 godina.

 

Rezultati po skupinama:

RIBICE 1 (100 m)

DJEVOJČICE:

 1. mjesto: Mila Vita Lozo
 2.  mjesto: Lana Vulić
 3. mjesto: Elin Selimović

DJEČACI:

 1. mjesto: Andre Kosanović
 2.  mjesto: Luka Troskot
 3. mjesto: Mark Vezmar

RIBICE 2 (250 m)

DJEVOJČICE:

 1. mjesto: Gaia Klovar Lukarić
 2. mjesto: Lota Rožmanić
 3. mjesto: Marta Katalinić

DJEČACI:

 1. mjesto: Jakov Šoić
 2. mjesto: Luis Novaković Sadžak
 3. mjesto: Niko Anić

Zahvaljujemo svim sudionicima vrtića sa željom da i dalje promičemo važnost kretanja i bavljenje sportom.

          

DAN PRANJA RUKU  (15.listopad 2018. i 17.listopad 2018.)

Dan pranja ruku u našem vrtiću obilježili smo radionicom „Čiste ručice“ educirajući djecu o pravilnom načinu pranja ruku i važnosti zdravlja. Cilj je bio naučiti djecu što su to bakterije, virusi i na koji način se šire bolesti te kako nam pravilno pranje ruku može pomoći u sprečavanju nastanka zaraznih bolesti. Projekt su proveli studenti Sanitarnog inženjerstva Medicinskog fakulteta u Rijeci, a u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ. Djeci su uručeni prigodni pokloni: bojanka/slikovnica i tekući sapun.

NAŠI IZLETI (10. i 11. listopad 2018.)

Sunčane i tople jesenske dane proveli  smo na  izletima u obližnjoj okolici. Skupine „Leptirići“, „Žabice“, „Papaline“ i „Bubamare“ posjetile su poligon Udruge za terapijsko jahanje “Pegaz” u Draškoj dolini na Orehovici, a skupine „Zvjezdice“ i „Dupini“ „Popovićev mlin“  u Delnicama.

OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI (21.rujna 2018.)

U organizaciji  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Općine Kostrene, Hrvatske liječničke komore održala se akcija obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, pješačenjem na Kostrenskoj šetnici.

U javnozdravstvenoj akciji sudjelovalo je tridesetak djece iz Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“. Polazak je bio u 10,00 sati od ugostiteljskog objekta „Galeb“ do plaže Nova voda i natrag.

Europski tjedan mobilnosti – Dan bez automobila organizira se sa ciljem da se potakne javna svijest i aktivnost građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama.

 

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN U NAŠEM VRTIĆU

U ponedjeljak, 10.rujna 2018. godine Dječji vrtić „Zlatna ribica“ obilježio je Hrvatski olimpijski dan, projekt proslave sporta i olimpizma kojim se želi razvijati svijest o važnosti svakodnevnog bavljenja tjelesnim aktivnostima i promicati sport. Hrvatski olimpijski dan jedinstveni je naziv za nacionalnu sportsku manifestaciju koja se obilježava 10. rujna, na dan osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora. Obilježje ove manifestacije je bijela majica pa su  djeca tako odjevena provela jutro u sportskom druženju u dvorištu vrtića. Naime, bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet olimpijskih krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol fair playa, prijateljstva i mira.

 

Copyright © 2016 Dječji Vrtić Zlatna Ribica Kostrena. Sva prava zadržana.