Aktivnosti u vrtiću

„ZLATNA RIBICA“ U DNEVNOM BORAVKU (11. veljače 2020.g.)

U prostoru nedavno otvorenog Dnevnog boravka u Narodnoj čitaonici Sv. Lucija koji je dio programskog pravca 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, naš vrtić organizirao je razne aktivnosti namijenjene djeci rane i predškolske dobi. Tijekom ove godine, Dnevni boravak je mjesto zajedničkog druženja i prezentacije baštine naše općine, a domaćini susreta su kostrenske ustanove i udruge. Tako je, u utorak, 11. veljače 2020.g. Dječji vrtić „Zlatna ribica“ organizirao  program Dnevnog boravka uz niz zanimljivih aktivnosti. Djeca su izrađivala jedrilice, prepoznavala vrste brodova, putovala svijetom, učila vezati čvorove i koristiti pomorske signalne zastavice… Nadamo se da smo ovim ugodnim druženjem djece i odraslih doprinijeli očuvanju tradicije i baštine našeg kraja.

NAGRAĐEN RAD „ŽABICA“  U RIPERAJU ( prosinac 2019.g.)

Na natječaj Komunalnog društva Čistoća, s ciljem sprječavanja nastanka otpada i poticanja ponovne uporabe predmeta, svoj eko rad prijavila je skupina „Žabice“. Od 23 pristigla rada žiri je odabrao 10 najboljih koji su bili izloženi u Riperaju od 10. do 20. prosinca 2019., a među njima su se našle „Eko patele“,  rad djece skupine „Žabice“ te odgajateljica Ive Radović i Nataše Đilas Babić.

MIKULNA (7. prosinac 2019.g)

Već petu godinu zaredom Dječji vrtić „Zlatna ribica“ sudjeluje u manifestaciji „Mikulna“ koju organiziraju Turistička zajednica Općine Kostrena u suradnji s Općinom Kostrena i Komunalnim društvom Kostrena. U subotu, 7.prosinca 2019.g. djeca polaznici kraćeg programa „Čakavski kantunić“ nastupili su s prigodnim programom. Osim nastupa, na štandu našeg vrtića mogli su se kupiti božićni ukrasi koje su izrađivala djeca svih skupina.

SVETI NIKOLA U „ZLATNOJ RIBICI“ (6. prosinac 2019.g.)

U petak, 6. prosinca 2019.g. posjetio nas je Sv. Nikola i darivao svu djecu vrtića. Radosno iščekivanje, veselje, smijeh i dječje pjesme obilježile su dolazak dragog nam gosta.

... I DJECI S LJUBAVLJU (29. studeni  2019.g.)

„Žabice“, „Papaline“ i „Leptiriće“ danas je posjetila Udruga  „...i djeci s ljubavlju“ koja provodi nacionalni projekt pod nazivom „Želimo vježbati vid“ . Djeci je prikazan crtani film „Otvori oči“ koji je usmjeren na senzibilizaciju javnosti i prevenciju očuvanja vida. Svako dijete je dobilo brošuru koju će ispuniti kod kuće s roditeljima te će Udruga evaluacijom prikupljenih podataka do 31.12.2019.g. imati podatke koji će služiti za evidenciju i kao dokument za otvaranje budućeg Centra za rehabilitaciju vida u Rijeci.

DANI VRTIĆA ( 18.- 22. studeni 2019.)

Tradicionalni Dani vrtića obilježavaju se u studenom, mjesecu u kojem je počeo odgojno obrazovni rad u našoj “Zlatnoj ribici”. Ovogodišnjim programom Dana vrtića nastojali smo ponuditi zanimljive aktivnosti i djeci i roditeljima, a ujedno djelovati edukativno, humano i ekološki odgovorno. Dani vrtića započeli su kuhanjem pekmeza, nastavili sa sportskim igrama djece i roditelja, lutkarskim radionicama i predstavama. Uslijedilo je druženje djece i odraslih povodom “Mirisa i okusa jeseni” na kojima smo se častili proizvodima nastalim u vrtiću: domaćim pekmezom, voćnim kolačima i punčom, toplom čokoladom, čipsom od jabuka, kokicama… Za sve što se degustiralo, donirali su se dobrovoljni novčani prilozi koji se sakupljaju povodom projekta “Škole za Afriku”, a u kojem sudjeluju tri skupine vrtića. U petak, 22.11., na rođendan vrtića upriličili smo prigodan program i tiskovnu konferenciju povodom izdavanja novog broja vrtićkog lista “Kamičić”.  Kroz program nas je vodila skupina kraćeg programa “Čakavski kantunić”, a ugostili smo drage suradnike koji podržavaju naš rad i aktivno sudjeluju u ostvarivanju programa.

POSJETA  DENTAL  STUDIU  JASPRICA  (07.studenog 2019.g. i 27. studenog 2019.g.)

Vrtić smo koji promiče oralno zdravlje promotivnim i preventivnim aktivnostima u sklopu programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ : Zdravi zubi – sretan dječji osmjeh“.

Odgojne skupine „Sovice“ i „Bubamare“ posjetile  su Dental Studio Jasprica, ordinaciju dentalne medicine dr.med.dent. Dijanu Jaspricu, a sa ciljem da se djeca oslobode straha od stomatologa i steknu naviku odlaska i pregleda zubi. Zubarica je svoj djeci premazala zube premazom za kontrolu zubnih naslaga,a ukoliko se ljubičasta boja zadržala na zubima nakon ispiranja vodom upozorila nas je da ne četkamo dobro zube.

Svoj djeci uručen je  edukativan  letak „ Njega dječjih zuba“ te „Colgate“ četkice za zube i pasta za zube koje nam je donirao NZZJZ PGŽ Rijeka.

„BOLNICA ZA MEDVJEDIĆE“  U DJEČJEM VRTIĆU „ZLATNA RIBICA“                        ( 20.studenog 2019.g.)

 Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka u suradnji s učenicima 3.razreda Medicinske škole sa nastavnicom stručnih predmeta, mag.sestrinstva Danijelom Tibljaš provelo je radionicu „Bolnica za medvjediće“. Aktivnost je namijenjena predškolskoj djeci, s ciljem upoznavanja s postupcima prilikom posjeta liječniku. Kroz igru i prijateljski pristup smanjuje se dječji strah od odlaska liječniku te približava bolnica i bolničko okruženje najmlađima. Djeci je dodijeljena uloga roditelja, a djetetov medvjedić ili neka druga igračka je njegovo bolesno dijete. Voditelj aktivnosti tijekom pregleda u „ bolničkoj ambulanti“ pomaže djeci da upotrijebe različite „medicinske instrumente“ kao što su šprica, otoskop, stetoskop, tlakomjer i slično te njihovom bolesnom ljubimcu prepisuju „lijekove“  koje dijete preuzima u „bolničkoj ljekarni“.

KUHANJE PEKMEZA OD ŠKORICA I DRENJULA (18. studeni 2019.g.)

Danas su „Leptirići“ bili domaćini i ugostili drage tete iz Udruge „Dren“ koje se svake godine rado odazovu i demonstriraju nam kuhanje pekmeza. Pekmez se kuhao od amule i drijena ( škorice i drenjule) sa  namjenom  za hunanitarnu prodaju za projekt za „Škole za Afriku“. Djeci je pročitana priča Lucije Žužić „ Priča jednog drena“ i djeca su se upoznala sa plodovima amule i drijena. Najkreativniji su se i likovno izrazili slikanjem tušem i vodenim bojama.

 

KAZALIŠNE I KINO PREDSTAVE (23. listopad  i 8. studeni 2019.)

Kao redoviti posjetitelji predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka, na ovogodišnjoj 24. reviji lutkarskih kazališta, skupine “Bubamare” i “Leptirići” pogledali su predstavu “Greb, greb, kra, pljus” u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana. Ova predstava pružila je djeci važnu poruku: strah postoji i svi mogu imati svoje vlastite strahove.

S ciljem poticanja razvoja filmske kulture kod djece pratimo  “Filmski program za dječje vrtiće” Art – kina Rijeka. Skupine “Bubamare”, “Papaline”, “Rožice” i “Žabice” pogledali su animirani film  “Profesor Baltazar” koji nas je poučio kako rješiti probleme maštom i  pozitivnom energijom.

POSJET GAŠPAROVOM MLINU (22. i 28.listopad 2019.)

Posjet mlinu nezaobilazna je aktivnost povodom obilježavanja Dana kruha. Ove godine, četiri skupine vrtića posjetile su drveni Gašparov mlin uz slap u Martinovom Selu. To je posljednji od 27 mlinova na Rječini koji i danas obavlja svoju nekadašnju funkciju. Žito se ovdje još melje na starinski način, što je posebno zanimljivo našim najmlađima koji su ovdje doznali kako se dobiva brašno.

AKCIJA”RASCVJETANE GRANE ZA NAŠE KOSTRENJANE” U DVORIŠTU VRTIĆA (21. listopad 2019.)

 

Nakon skupine „Žabice“ koja je sudjelovala u sadnji prvog stabla kod Sportske dvorane u akciji Komunalnog društva Kostrena “Rascvjetane grane za naše Kostrenjane” i skupina „Leptirići“ pridružila se akciji. U dvorištu vrtića posadili su oskorušu pa osim što je oplemenjen vanjski prostor vrtića, nadamo se berbi ukusnih plodova iduće jeseni.

FILM „PUTOVANJE MALE ZVIJEZDE“ (16. listopad 2019.)

 

Ovogodišnji interes djece za proučavanje planeta potaknuo nas je na odlazak u Astornomski centar Rijeka. Djeca iz skupina „Papaline“ i „Žabice“ doživjela su 35-minutnu avanturu putovanja Svemirom u kojoj su se pridružili maloj zvijezdi na putovanju koje joj je zauvijek promijenilo život.

U potrazi za vlastitim planetima za koje bi se brinula, mala zvijezda upoznaje druge zvijezde, saznaje što svaku zvijezdu čini posebnom i otkriva da se zvijezde udružuju kako bi stvorile galaksije. Mali istraživači Svemira naučili su da je Sunce zvijezda, od čega se zvijezde sastoje, zašto su različitih boja i koja je njihova idealna veličina i temperatura za održavanje života.

A ako želite pogledati „Astronomske centre“ u našem vrtiću, zavirite u sobe skupina „Papaline“ i „Žabice“.

KOSTRENSKA ĐIRADA 2019. (12. listopad 2019.)

S ciljem promoviranja zdravog načina života, važnosti kretanja i rekreativnog bavljenja sportom, u Kostreni je 12. listopada 2019.g. održana popularna sportska manifestacija „Kostrenska đirada“. Ovogodišnji program đirade upotpunio je „Dan zdravlja“, u organizaciji Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

I ove godine sudionici đirade bili su i polaznici Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“ koji su prvi startali. Potom su slijedile utrke učenika OŠ Kostrena, umirovljenika i osoba s invaliditetom. Proglašenje pobjednika održano je na parkiralištu u Žurkovu kao i aktivnosti u sklopu Dana zdravlja s natjecateljskim poligonom za djecu i degustacijom zdrave hrane.

ODGOJ ZA HUMANOST OD MALIH NOGU  (2.,3. i 4. listopad 2019.g.)

Hrvatski Crveni križ organizira i provodi programe humanističkog odgoja djece i mladih, radi na usvajanju vrlina solidarnosti, nepristranosti i suosjećanja, promiče poštovanje ljudskog bića i života, potiče razvoj samopoštovanja te pridonosi razvoju životnih vještina : dobre komunikacije, mirnog rješavanja sukoba, timskog rada i slično.

Naš vrtić je posjetila gđa. Ana Delonga i održala radionicu „ Autoportret s kockicama“ za tri odgojne skupine : „Žabice“ , „Papaline“ i „Leptiriće“. Cilj radionice je bio da djeca prouče i opišu svoj fizički izgled i svoje osobine što im je pomoglo u prihvaćanju različitosti, samoga sebe i drugih.                                                                                                                                          

Na kraju radionice svoj djeci su uručeni prigodni pokloni.

PREDSTAVA “KOJE JE GODIŠNJE DOBA NAJLJEPŠE?” (30. rujan 2019.)

U holu vrtića, šest skupina vrtića poslušala su prepirku Snješka, Zeka, Dupina I Jesenjeg stabla te pokušala doznati koje godišnje doba je najljepše. Odgovor da je svako godišnje doba lijepo na svoj način, djeca su saznala u završnom songu ovog veselog lutkarskog mjuzikla.

IZLETI U PRIRODU (19. i 26. rujan 2019.)

Svaki naš izlet prati veliko uzbuđenje zbog putovanja, druženja i upoznavanja novih krajeva. Ove godine odredište izleta kojeg obilježava odlazak toplog ljeta i dolazak jeseni bio je Brod na Kupi. Četiri skupine vrtića, „Bubamare“, „Leptirići“, „Papaline“ i „Žabice“ provele su dan u prirodi, a domaćin im je bila Osnovna škola Frana Krste Frankopana. Dan su proveli u  upoznavanju rada učeničke udruge „Bobovac“, degustaciji njihovih proizvoda te šetnji Medvjeđom stazom. Zahvaljujemo se srdačnim domaćinima koji su nas lijepo ugostili i počastili.

OBILJEŽEN  EUROPSKI  DAN ORALNOG  ZDRAVLJA  (21.rujan 2019.g.)

Europski dan oralnog zdravlja obilježili smo na Korzu pod motom „ Korzo zdravih i lijepih osmjeha“. Na našem štandu prikazali smo što sve radimo s ciljem očuvanja zdravlja dječjih zuba,  razgovarali smo o hrani koja utječe na zdravlje zubi. Djeca su mogla prisustvovati na zubovježbaoni, zubomodeliranju, zuboigraoni, zubopričaoni, zuboplesaoni, zubopjevaoni, zubočetkaoni te pregledu zubi.

Svoj djeci uručeni su prigodni pokloni : četkice i kaladont za zube. 

HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN U "ZLATNOJ RIBICI" (10.rujna 2019.g)

 

Hrvatski olimpijski dan jedinstveni je naziv za nacionalnu sportsku manifestaciju koja se obilježava 10. rujna, na dan osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora.

U utorak, 10. rujna 2019.godine, obilježavanjem Hrvatskog olimpijskog dana, pridružili smo se projektu proslave sporta i olimpizma kojim se želi razvijati svijest o važnosti svakodnevnog bavljenja tjelesnim aktivnostima. S ciljem promicanja važnosti bavljenja sportom  zajedno smo vježbali i natjecali se u sportskom duhu, a odjeveni u bijele majice simbolično smo poslali poruku mira, prijateljstva i fair playa.  Sportsko druženje skupina ujedno je i priprema za naše sudjelovanje u sportskoj manifestaciji Kostrenska đirada koja će se održati 12. listopada 2019.g.

 

Copyright © 2016 Dječji Vrtić Zlatna Ribica Kostrena. Sva prava zadržana.